Pokazywanie postów oznaczonych etykietą gliceryna. Pokaż wszystkie posty
Pokazywanie postów oznaczonych etykietą gliceryna. Pokaż wszystkie posty

sobota, 26 kwietnia 2014

Gliceryna - kilka słów

Gliceryna jest alkoholem trójwodorotlenowym. Jest to gęsta ciecz, która dobrze rozpuszcza się w wodzie i alkoholu, nie rozpuszcza się w tłuszczach ale jest dla nich rozpuszczalnikiem. Ma właściwości higroskopijne (pochłania wodę) i nawilżające. Inna nazwa to glycerol lub 1,2,3-Propantriol.

Wyróżniane są dwie gliceryny - naturalna, która jest pozyskiwana przez zmydlanie tłuszczy roślinnych, a także gliceryna przemysłowa, którą uzyskuje się z propylenu.

Gliceryna wchodzi w skład wielu kosmetyków na rynku. Głównie można ją znaleźć w kremach do rąk, kremach do stóp, balsamach, pomadkach, a nawet maseczkach czy żelach pod prysznic!